Foei foei! Voltooide tijd 'gebeurt' en kromme zinsconstructie(s?) in vorige stuk.
Een avond (eerder in de week) gingen R&B om half tien slapen en ik op zoek naar nog wat vertier. Ik werd door een onbekende kracht cafe Internacional binnengetrokken. Daar zong een beeldschone fadozangeres, gehuld in strakke zwarte jurk, met zwart haar, vurige donkere ogen en een stem tegelijk scheepshoorn en nachtegaal, vol leed en tranen. Twee uur lang voerde ze me mee in haar melancholie. En daarna moest ik alleen naar bed.
De depressie met veel wind kwam over Faial, met de hardste wind, die de boot deed schudden, in de nacht van donderdag op vrijdag. Niet dat we op weg hadden kunnen gaan als er geen storm was geweest. Na het uitchecken bij de douane door Bob moest er toch nog het een en ander gebeuren.
Donderdag: bij controle van het roer - helemaal naar links, helemaal naar rechts, een aantal keren heen en weer - blijkt dat de stuurkabel uit het kwadrant loopt.
Een telefoontje en Duncan ligt weer met Bob in de kast achter het bed. De schijven waarover de kabels naar het kwadrant gaan worden wat scheef gezet met bouten en ringen - wat het probleem oplost.
Vervolgens wordt de (electrische) autopilot aangesloten. En geprobeerd --- niks. De roerstand-indicator werkt, maar wat de autopilot moet doen doet hij niet. De motor bromt, maar gaat niet in zijn werk. Weer Duncan uit bed gebeld, die nu expert Peter meeneemt, een zeer Engelse Engelsman. Die concludeert na wat meten dat de stuurcomputer stuk is. Misschien is er ergens nog een bij Raymarine, maar ja, it's old, isn't it?
"Oud?, uit 2004", zegt Bob.
"Yes, that's old" zegt Peter, "they probably don't have it anymore. I will check. Otherwise you have to buy a new system. Around 4000 euros. Can be here in about a week. And then the cabling has to be redone."
"I am getting sick" zegt Bob.
"We are going to have to sell the boat", zegt Robin.
We gaan hier niet op een nieuwe autopilot wachten, vertellen we Peter. Het roer doet het en er zit een mooie windvaanstuurinrichting achterop Windarra, daar moeten we de 1000M naar Portugal mee kunnen varen.
Vrijdag komt Peter weer langs, hij heeft een idee om de autopilot zonder computer toch in zijn werk te krijgen. Met een aan/uit-knopje dat ik in het instrumentenpaneel knutsel. De automaat werkt nu net zoals de kleine versie op Selena: "auto" en hij stuurt, "standby" en hij stuurt niet, maar de zwarte arm moet dan wel van de helmstok gehaald worden, anders kun je die niet bewegen. Bij Windarra doet mijn knopje dat nu ipv een dure computer.
En eenmaal varend blijkt dat de track function, die autopilot naar een waypoint (dat op de electronische kaart is ingesteld) laat varen, ook werkt. Je zou toch zeggen dat die vertaling door se stuurcomputer wordt gemaakt. Vraagtekens, maar alles werkt weer naar behoren.
In de loop van vrijdagmiddag wordt de wind minder tot hij 's avonds bijna weg is. We zijn eindelijk, echt, klaar voor vertrek. We eten wat en om 20:00 UTC laten we Horta achter ons en motoren tussen Pico en Sao Jorge onder een bijna volle maan de nacht in. Geen dolfijnen of walvissen om ons uit te zwaaien, helaas.
Als we tussen de eilanden uit komen, komt er wind uit NW, 15-20 knopen en zeilen we. Zaterdag, een prachtige zonnige zeildag, wordt zondag, een prachtige zonnige zeildag. Ik maak oeufs a la Cornelia voor het ontbijt en we leggen contact met de ARC-groep die zaterdag uit Sao Miguel is vertrokken en nu ca. 40M zuidelijk van ons zeilt.
Terug in het ritme van wacht houden, 's ochtends de roll call en 's avonds how was your day over de ssb-radio met Orion, Wethomi en Nalu.
Ook maandag en dinsdag zijn prachtige zonnige zeildagen, 15-20kn halve wind, Windarra loopt heerlijk door de lange deining. Wat ons opvalt na een paar dagen is het volledige gebrek aan leven: geen dolfijnen, geen vliegende vissen, geen vogels, nauwelijks Portugese oorlogsschepen.
Dinsdag-op-woensdagnacht, als Robin "op" moet, staat ze in de kajuit met vreselijke buikpijn. Een niersteen, herkent Bob, geen pijnstiller die daartegen werkt.
Het is een vreselijke nacht voor Robin, Bob staat haar zo goed mogelijk bij en ik ga over op single handed sailing.
In de loop van woensdag gaat het beter met haar, the stone passes to the bladder, zegt Bob. Woensdag-op-donderdagnacht doet Robin haar wacht weer, een wonder.
Maar we zijn er nog niet. In de nacht trekt de wind aan tot 25-30kn, met vlagen van 35, uit NE. Windarra zeilt goed, aan de wind, flink gereefd, opboksend tegen korte golven van 3-4m toch nog 6-7 knopen.
Er blijkt toch enig leven op de oceaan: een vogeltje fladdert de kuip in en wil er blijven. Een zwaluw. Hij/zij hipt wat rond en vindt een plekje in wat rommelige schoot, met de kop erin, zoals een kussen of de dekens over je hoofd. Ik verwacht de volgende ochtend een dood vogeltje te vinden. Het zit nog op de zelfde plaats, maar komt er in de loop van de ochtend uit en hipt weer wat de kuip rond. Dan gaat het op een schoot zitten alsof het een tak is, draait zijn/haar kopje met kraaloogjes een paar keer rond en zegt PIEP. Ik ga naar beneden om mijn camera te pakken en als ik bovenkom is het vogeltje weg.
Maar nee, het is me achterna gefladderd en zit nu in de master bedroom. Daar is de master niet blij mee - vogelpoep en zo - dus hij/zij wordt weer buiten gezet. En dan vliegt hij/zij weer weg.
De zeeen slaan tegen het vrijboord, de boot rolt, de boot wordt opgetild en komt met een klap weer neer. Donderdag komt er een vriendelijk zonnetje bij, maar wind en golven maltraiteren schip en bemanning onveranderd. Ik probeer te slapen in het vooronder, maar dat is groot, er is geen slingerzeiltje dus ik rol in weerwil van kussens en tassen heen en weer en word regelmatig omhoog gegooid. Al mijn spieren zijn gespannen van het schrap zetten - wat niet helpt, ik doe geen oog dicht.
Ook niet mijn volgende slaapperiode, in de kajuit, ingeklemd in kussens tussen bank en tafel, ik ben te gespannen. Doodmoe en met hoofdpijn ga ik mijn volgende wacht in - en merk dat ik in slaap val. Dus maar weer met wekker in het single handed-ritme.
Vrijdagnacht, met nog 100M te gaan tot Cabo Sao Vicente, de ZW-punt van Portugal, nemen wind en zee af tot prettig zeilen in een stralende zon.
Als ik omhoog kijk naar de bolling van het grootzeil zie ik dat het bb-halfstag half uit zijn terminal is gewrongen. Kabel van 10 mm, vorig jaar vervangen, zegt Bob. We zetten het grootzeil wat ruimer en houden een oog gericht op het stag. (Later vertelt de stagenmaker dat wij een van de vijf schepen met een kapot bb-halfstag zijn, allemaal ARC. Plaatst mijn misere van 2013 in een wat ander daglicht: de zeeen rond Cape Hatteras waren de hoofdschuldige.)
Om 1415 verdien ik een extra oorlam: ik ontwaar Kaap St Vincent. Nog 30M naar Lagos. Rond de kaap trekt de wind wat aan, eenmaal voorbij verdwijnt de wind. We motoren de laatste mijlen en maken om 19:00 UTC vast aan het meldponton van de marina. 1000M in 7 etmaal minus een uur, dat is een gemiddelde van 6 knopen. Orion is al binnen, Wethomi en Nalu volgen zaterdag.
Zaterdagochtend komt Monique aan boord, bijna 7 weken na mijn vertrek, lange tijd, heerlijk weerzien.
Zondag is de afsluitende ARC-Europe-avond. Tijdens de borrel krijgt Robin weer pijn in de buurt van haar nieren. Zij en Bob gaan naar het ziekenhuis.
"Het is een soort Tupperware-jubilee" fluister ik tegen Monique tijdens het diner met prijsuitreikingen, veel erkenningen en toespraakjes en applausjes. Als alle prijzen zijn vergeven (wij zaten niet in de race omdat we niet in Sao Miquel waren gestart) ligt er nog een doosje op tafel: de prijs voor perseverance, voor Windarra. Met Bob en Robin in een ziekenhuis mag ik de prijs in ontvangst nemen en een dankwoordje uitspreken (en mijn te verschijnen boek, FIFTY FEET OF CHAIN, aan te prijzen, zie hieronder). Deze keer geen beleefd applausje maar een echt applaus. Het diner is afgelopen, ik maak nog wat praatjes .... en daar zijn Robin en Bob (Robin platgespoten met pijnstillers), nog net op tijd voor een officiele foto met de hele bemanning en de prijs.
We zijn de Atlantische oceaan overgestoken, west --> oost, 3700M totaal. Geen ontspannen en probleemloze, wel een fantastische reis met een fantastische crew.
Thank you Bob and Robin for inviting me.
FIFTY FEET OF CHAIN
by Robbert Bobbin
When Daisy steps on board of Captain Dave's boat to make a trip across the Atlantic ocean, she envisions blue skies, warm sun, lying on the aft-deck with a cosmopolitan, talking to the dolphins that are jumping around the ship. And who knows what more?
How little does she know of Captain Dave's dark intentions. She is soon to find out. 700 miles out in the ocean, all alone, Captain Dave opens his secret closet at the end of the bed in the captain's cabin. What she sees horrifies her. Shackle by shackle she is going to experience FIfty Feet of Chain .....
"What you always wanted to know about blue water sailing but were afraid to ask"
- Woody Allen
"Finally the real truth about ocean sailing is revealed. A great book that you will not put aside once you started reading"
- Literary Supplement of the Fluffington Post
" An adventure story and in-depth analysis of the female mind in dire circumstances all in one. A tremendous achievement of Robbert Bobbin. What a writer!"
- Arapahoe Monthly Spectator
"A fascinating and convincingly written, compulsively readable book about a woman alone in the middle of the ocean, confronted with a seemingly endless chain of horrifying experiences"
- Armchair Sailor
"Shit happens. Also at sea"
- Forest Gump
"Shit!"
- Robert Redford in All is lost
Geen opmerkingen:
Een reactie posten